Kategoriarkiv: Foto och bildredigering

Fotoutställning ”Årets bild” på Fotografiska

2015_04_16_2

TorsdagstemaI like

De här bilderna är från ett besök på Fotografiska i Stockholm. Rekommenderar alla fotointresserade att gå dit och se utställningen Årets bild som pågår t o m den 26 april. Verkligen fantastiska bilder som berör och fascinerar.

Dottern var dock inte särskilt imponerad…

2015_04_16

…men hon matchade i alla fall den rosa tavlan i bakgrunden.

Man får glädjas åt det lilla…

 

2015_04_15_1

Onsdagstemaglädjande

Det är glädjande att snön sakta men säkert smälter och att jag faktiskt ser solen idag. Gick en sväng med kameran för att dokumentera hur det ser ut här i Rosvik just nu. Det är mycket mer snö än förra året vid samma tid och det är väl inte så konstigt med tanke på snömängden den här vintern. Men nu är den på väg bort och det är en härlig tid vi har framför oss!

2015_04_15

 

Genusfoto i fokus

Igår såg jag första avsnittet av säsong 2 ”Alla är fotografer” på svtplay. Första avsnittet belyser hur vi tenderar att fotografera kvinnor och män olika och därigenom cementera de stereotypa könsrollerna.

Ibland lägger jag märke stereotypa reklambilder men har inte reflekterat mycket över hur jag själv fotograferar och redigerar. Mest rör sig tankarna runt att göra en snygg bild och då är det lätt göra på det gamla vanliga sättet, alltså så som man är van att se killar och tjejer på bilder. Blev i alla fall nyfiken och gick igenom mina egna bloggbilder från de senaste åren. Givetvis hittade jag solklara exempel på stereotypa könsroller, som här t. ex:

2015_04_10_1
Typisk bild på hur vi fotograferar flickor. Underlägsen blick,
redigeringen är mjuk och ljus. Rakt igenom en snäll bild.

Och så den manliga varianten:

2015_04_10_
Hård redigering och allvarlig blick, rak kroppshållning. Här söker man
ingen bekräftelse från betraktaren.

Killar är hårda och tjejer är mjuka, det är ju otroligt tråkigt om det alltid ska ut så här och jag kommer att försöka tänka mig för i framtiden. Jag tycker inte att man alltid ska göra tvärtom bara för att, men givetvis bör man tänka efter vilket budskap man vill ge med bilden. Mer att läsa finns hos Genusfotografen som skriver mycket klokt i ämnet.