Kategoriarkiv: Övrigt

Fotoutmaning Helgbilden 2015-01-18

helgbilden_2015_01_18

Var med i fotoutmaningen genom att publicera ett inlägg på din blogg som innehåller din bild samt länk hit till Helgbilden. Länka sedan via inlinkz till ditt bidrag, klicka bara på den lilla blå knappen längst ner i detta inlägg och följ instruktionerna.

Utmaningen är öppen hela veckan och alla är välkomna att delta. Läs mer om Helgbilden här…

Till skillnad från idag var vädret grått och tråkigt igår. Det blev i alla fall en fotopromenad och bland annat den här bilden.

 

Supermanprojektet – ett värdegrundsarbete om mobbning, självkänsla och attityd.

2014_12_22l_3

Jag får alltid rysningar när jag läser eller hör någon prata om mobbing och brukar tänka att det vore förfärligt att ha ett barn som blir mobbad. Men jag tror att det vore värre att upptäcka att man har ett barn som mobbar andra, jag skulle bli fruktansvärt besviken både på mitt barn och mig själv.

Sedan 2012 föreläser Andreas Jonsson runt om i Sverige om mobbning, självkänsla och attityd genom projektet ”Superman”. Han har själv blivit mobbad under hela sin uppväxt men har till slut hittat tryggheten. ”Tryggheten i att vara älskad för den jag är. Tryggheten i att till slut våga berätta om den resa jag gjort, vem jag är och hur jag klarat mig genom elden.”

Läs mer om Supermanprojektet och se kortfilmen Make the change.

2014_12_22l_1

På hemsidan kan du också köpa ett armband för att stödja projektet. Pengarna går oavkortat till Supermanprojektets arbete med tonåringar mot mobbing.

superlogga

Som en fortsättning på mitt inlägg igår…

2014_12_19

Klicka på bilden för att komma till artikeln

När jag skrev inlägget igår hade jag visserligen Apple i tankarna, men jag hade inte läst det här. Apple är ju tydligen ett perfekt exempel på ett västerländskt företag med en helt sjuk profithunger. Som jag skrev i gårdagens inlägg (läs här), när man betalar mer för en produkt så förväntar man sig att den ska vara producerad på ett bra sätt. Att inte fattiga människor utnyttjas t ex. Det är mer logiskt att något lågprismärke hamnar på löpsedlarna i det här fallet. Det gör mig så förbannad att ett företag som tar ordentligt betalt av sina kunder beter sig så här, om någon har råd att betala för bra arbetsförhållanden så är det väl Apple!

Något är fel någonstans…

2014_12_18

Torsdagstema - I like

I nuläget konsumerar vi mer av jordens tillgångar än vad jorden kan återskapa, det är inte hållbart i längden. Konsumtionshetsen leder inte bara till att miljön skadas allvarligt, fattiga människor utnyttjas som billig arbetskraft och djurhållningen är usel på många håll.

När jag tar mig en titt på alla saker jag har här hemma så vet jag inte mycket om hur de producerats. Hur ser det egentligen ut på datorfabriken i Kina och behöver verkligen alla i familjen varsin dator? När vi renoverade huset förra året, vilka materialval gjorde vi egentligen? Ju större projekt desto viktigare är det att välja alternativ som är bra för miljö och människor.

Man kan också diskutera hur nödvändigt det är att byta ut t ex en köksinredning som fungerar bra trots att den är omodern? Även om det finns pengar till att köpa nytt så kanske man borde tänka efter vilka prioriteringar som är sunda. Vi konsumenter tänker oftast inte längre än näsan räcker. Vi är ständigt på jakt efter så billiga produkter som möjligt och lägger hellre pengarna statusprylar än på miljövänlig produktion och vettiga arbetsförhållanden. Det är i alla fall sällan vi ägnar en tanke åt personen bakom det billiga klädesplagget eller bokhyllan.

På löpsedlarna läser vi med jämna mellanrum om usla förhållanden i fabrikerna som tillverkar våra varor, men när vi väl står där i affären i jakten på ett fynd så är det ofta glömt, även om det inte är förlåtet. Vi är inte elaka, bara glömska och stressade. Det tar tid att engagera sig, men vi måste inse att vi gör ett aktivt val varje gång vi handlar och även kräva svar på de här frågorna innan vi går till kassan och betalar. Hur ser arbetsförhållandet i fabriken ut, är lönen rimlig? Är produkten tillverkad miljövänligt, varifrån kommer skinnet?

Det är både osolidariskt och omoraliskt att handla en produkt som är producerad på ett sätt där människor, djur eller miljö far illa. För faktum är att om vi inte handlar sådana produkter så skulle de inte heller tillverkas. Jag vet att det inte är så enkelt, ibland kanske det är bättre att en människa har ett arbete med dåliga villkor än inget alls. Men man kan även försvara barnprostitution med det argumentet. Det är hur som helst inte rimligt att det är så.
Vi är väl alla överens om att det är viktigare att människor får en skälig lön för sitt arbete än att du och jag ska kunna köpa en tröja för några tior? Vi har ju råd att betala minst dubbelt så mycket. Sen kan man ju även fråga sig om man verkligen behöver en tröja till. Det vettiga vore att vi istället handlar färre saker men betalar mer för de saker vi köper, att företagen får in vad det kostar att tillverka varan på ett bra sätt och så det räcker till vinst.

Här har företagen som producerar våra varor ett stort ansvar. Om vi konsumenter betalar mer så måste även företagen lägga mer i produktionskostnader istället för att öka vinsten.
Jag brukar tänka så här om billiga varor. Det är ofta dyrt att använda miljövänliga metoder och det är dyrt att ha god djurhållning, det är även dyrt att betala bra löner. Om slutprodukten är billig är risken alltså stor att man använt de billigaste metoderna i tillverkningen vilket inte är det bästa för människor, djur och miljö. När både handlare, grossist och tillverkare gått med vinst så kan det omöjligt bli så mycket kvar till arbetaren.
När man istället betalar dyrt för en vara är min logiska tanke tvärt om, man har satsat mer pengar i tillverkningsprocessen. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så. Man pressar kostnaderna i produktionen för att hela tiden öka vinsten. Istället för att betala vettiga löner går överskottet till stora västerländska företag med en helt sjuk profithunger. Givetvis ska det finnas ett vinstintresse, men det här är ju är helt galet.

Enligt en rapport från Fair Trade Center som kom 2009, har dock engagemanget hos svenska företag blivit bättre. ”1996 hade inget svenskt företag en policy eller uppförandekod som på ett genomgripande sätt tog ansvar för arbetsförhållandena i sitt leverantörsled. 2009 är det i princip praxis för företag att ha en etisk policy för förhållanden i leverantörskedjan. Frågan är inte längre om företagen tar ett ansvar utan hur de tar det.”
Det finns hopp och vi går åt rätt håll. Fler och fler företag dyker upp med miljövänlig inriktning, bl a Cremab som säljer miljövänlig isolering. Ser också att de större butikskedjorna har en del eco-produkter. Men ingen av de stora som satsar fullt ut på det här. Önskar att någon av lågpriskedjorna vågade höja sina priser med motivationen att pengarna ska satsas på bra arbetsförhållanden, miljövänlig produktion och god djurhållning. Tror att det skulle bli en dundersuccé och att försäljningen skulle öka kraftigt.  För konsumenterna är ju inga dumskallar, man förstår bara man tänker efter.

Vi måste alla tillsammans ta ansvar för att få till en förändring och det krävs att alla parter samarbetar. Konsumenter, företag och formgivare måste alla sträva åt samma håll. Men den största makten har ändå vi konsumenter, för om vi fortsätter att handla utan eftertanke så kommer det inte att ske någon förändring.

Nyttigare varm choklad

2014_12_16_3

Varm choklad är gott och om man vill göra den lite nyttigare kan man byta ut den vanlig kakaon mot raw kakao. Den innehåller mer antioxidanter och näringsämnen än den vanliga som är rostad. Vill du också undvika socker så söta med stevia istället. Men var försiktig med, det blir inte gott om du sätter för mycket, stevia är 300 gånger sötare än vanligt socker!

Stevia är ju ett ganska nytt sötningsmedel för oss i Sverige och man debatterar om hur bra det egentligen är. Det framställs ur bladen på en planta som på svenska heter Sötflockel. Många har tydligen en sådan planta och använder bladen direkt som sötningsmedel. Man kan också torka bladen, krossa och ha i en burk. Ja ni kan ju läsa själv för att skaffa er en egen uppfattning:

Wikipedia

Läs också det här blogginlägget hos Kostdoktorn.se samt debatten i kommentarsfältet.