Författararkiv: Marit Johansson

En häst, en häst – ett kungarike för en häst

2015_10_09_ 2015_10_09_1

”En häst, en häst – ett kungarike för en häst” säger Rikard III i ett drama av Shakespeare.

Visste ni att kvarlevorna av Rickard III hittades för bara några år sedan under en parkeringsplats utanför staden Leicester i England? Där blev han slarvigt begravd efter att ha dödats under slaget vid Bosworth, augusti 1485.

Lördagstemacitat

Skylttorsdag

2015_10_08

Så roligt att BP annonserar en ny fotoutmaning Skylttorsdag, jag hänger på direkt. Okej, det var visst bara en uppvärmning inför Skyltsöndag men då deltar jag i uppvärmningen!

Igår tog jag för ovanlighetens skull en morgonpromenad helt själv utan hundar. Bara jag och kameran, ett par minusgrader och ett frostigt landskap. Lite kallt om rumpan men härligt ändå. Det blev en hel del foton, bl. a. bilden ovan.

Norrsken flera kvällar i rad

2015_10_07 2015_10_07_

Har fotograferat norrsken ett par dagar i rad och ju mer jag håller på ju mer imponerad blir jag av de som verkligen kan det här. För det är fruktansvärt svårt. Förutom det tekniska med slutartid, bländare, iso och skärpa så är det både becksvart och svinkallt. Händerna blir stela av kylan och man ser inte vad man gör. Ändå var det bara någon enstaka minusgrad när jag var ute. Tänk när det är -20… tror jag ger upp det här projektet!

Kolla in den här bloggen Lappland Nature som drivs av Maria Sundqvist i Arjeplog.

Recept: Supergod fläskytterfilégryta

Det är ju himla tråkigt att jag aldrig tar någon bild på maten som jag lägger ut recept på. Sanningen är att jag helt enkelt är för hungrig för att tänka på foto när jag väl lagat maten… dessutom vet jag inte om det är värt att spara här förrän efter jag ätit. Om det visar sig vara något som jag vill äta igen och jag inte har recept på så skyndar jag mig att skriva ner hur jag gjorde. Annars är det puts väck ur minnet. Strunt samma, här är receptet:

Räcker till 5 personer 

Ca 450 g fläskytterfilé
400 g grönsaker – jag tog ett paket sugarsnaps på 200 g men det blev väldigt mycket sås i grytan, ta istället dubbelt upp alltså 400 g, av valfri sort.
1 gul lök
1 burk crème fraiche
3 dl mjölk
1 msk kalvfond
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda
Chilipeppar

Putsa fläskytterfilen, skär i skivor och stek i stekpanna. Salta och peppra, lägg över köttet i en kastrull.

Stek sedan lök och lägg även det i kastrullen.

Blanda även i crème fraiche, mjölk och fond i kastrullen och koka upp, låt det puttra typ 10 min. Tillaga grönsakerna på sidan om och tillsätt precis innan servering eller låt dem koka med så länge det behövs. Jag tillagade sugarsnapsen i stekpannan med löken och då blev de blev överkokta…

Smaka av med kryddorna och salt.

Vi åt ris till grytan vilket var jättegott. Ska ändå testa med potatis- och blomkålsmos nästa gång. Har blivit lite rädd för att äta just ris eftersom det visat sig innehålla arsenik. Det är väl förmodligen ingen fara att äta det någon gång i veckan men ändå…

 

Fotoutmaning Helgbilden 2015-10-04

helgbilden_2015_10_04

Var med i fotoutmaningen genom att publicera ett inlägg på din blogg som innehåller din bild samt länk hit till Helgbilden. Länka sedan via inlinkz till ditt bidrag, klicka bara på den lilla blå knappen längst ner i detta inlägg och följ instruktionerna.

Utmaningen är öppen hela veckan och alla är välkomna att delta. Om det är första gången du deltar kan du klicka dig vidare för mer information om Helgbilden.

Min bild är fotograferad genom bilfönstret i fredagskväll. Har tillbringat helgen i Arjeplog och varken ägnat mig åt fotografering eller dator, bara umgåtts med familj och vänner. Det skönt att bara släppa allt ibland, har haft en toppenhelg!